Verrassend Argentijns-Belgisch trio

Behalve een koningin uit Argentinië hebben we ook een aantal uitstekende muzikanten uit dat Zuid-Amerikaanse land in Nederland. Gitarist Guillermo Celano en drummer Marcos Baggiani vormen al jaren de spil van de Celano Baggiani Group, met door de jaren heen wisselende partners. De Belgische klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst (onder meer bekend van het trio van Han Bennink) is daar inmiddels een rode draad in. Als trio maakten ze vorig jaar de prachtige cd Lili & Marleen voor het toonaangevende Portugese label Clean Feed. De titel verwijst natuurlijk naar de beroemde WO II-klassieker, die geheel binnenste buiten wordt gekeerd. Verder bestaat het repertoire vooral uit composities van de gitarist, die de warmbloedige melodieën van zijn vaderland op wonderbaarlijke wijze weet te koppelen aan typisch Nederlandse improvisatie-ideeën. De muziek van het trio biedt een scheutje rock, een subtiel gevoel voor humor, maar ook melancholie, ontroering en soms pure schoonheid.

 

Badenhorst Celano Baggiani 1