Programma

Zondag 2 april 2017, 16.00 uur (entree gratis) Come Along:  Jurriaan Berger ‘Een Film voor je Oren’ (benefietconcert)

Jazz Inverdan kan wel wat extra geld gebruiken om zijn concertserie voort te zetten. Daarom presenteert onze co-programmeur  Jurriaan Berger (voormalig Zaans stadscomponist, improvisator en multi-instrumentalist) het speciale Come Along-concert ‘Een Film voor je Oren’. Met behulp van gewone instrumenten, exotische instrumenten, gevonden voorwerpen en elektronica creëert hij in zijn eentje spannende muzikale landschappen om heerlijk in te verdwalen. Met abstracte ‘soundscapes’, jazzy improvisaties en melodische passages: sluit je ogen en maak er je eigen film bij! Er gaan geruchten dat er ook nog een ‘mystery guest’ zou komen meedoen. De opbrengst van de vrijwillige bijdrage komt ditmaal geheel aan de organisatie ten goede.

20161106 (06) Earswideopen _ Jurriaan Berger

Jurriaan Berger (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 30 april 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) Waterland Trio 40 jaar

Blijkbaar was 1977 een vruchtbaar jaar voor interessante bands in de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. Want in dat jaar richtte pianist/componist Loek Dikker zijn Waterland Trio, in een ongebruikelijke combinatie van piano, sax (Leo van Oostrom) en drums (Pierre Courbois). Voor zijn eigen Waterland-label maakte de groep de plaat Domesticated Doomsday Machine, met een iconische jaren ’70-hoes. Het trio speelde veel, maar dat nam af naarmate Dikker  zich meer ging concentreren op zijn activiteiten als filmcomponist. Zo schreef hij onder meer scores voor De Vierde Man, Het Bittere Kruid, Rosenstrasse en Wolfsbergen. Het leverde hem diverse prijzen op, waaronder een Gouden Kalf. Sinds een paar jaar heeft hij het Waterland Trio weer nieuw leven ingeblazen, en kunnen we weer genieten van zijn beeldende composities. En met drie door de wol geverfde improvisatoren is het natuurlijk ook genieten van creatief vuurwerk.

Dit concert is geadopteerd door Ton van der Neut en Henny Boon

Dit concert past ook in de serie Jazzhelden live.

jazzhelden-logo

Klik op het logo om het filmportret van Loek Dikker te openen

 

waterlandtrio

Het Waterland Trio in de jaren ’70

Zondag 7 mei 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) HOT Trio

Charlie Parker op een kerkorgel! Dat klinkt als ‘je tante op een houtvlot’, maar Het Orgel Trio (kortweg HOT) bewijst dat het wel degelijk kan. Op hun debuutalbum, Bird & Beyond, spelen Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (klarinetten) en Dion Nijland (bas) composities van de grote altsaxofonist en eigen stukken die werden geïnspireerd door Bird. De lovende recensies zijn niet van de lucht, zowel Trouw als Het Parool had maar liefst vier sterren over voor de cd. ‘De vele klankkleuren, de zeer directe aanspraak van de pijpen en bovenal het gave, vrije en improviserende samenspel maken deze cd even aantrekkelijk voor de jazz- als voor de orgelliefhebber,’ aldus Trouw-recensent Christo Lelie. En waar kan een jazztrio met kerkorgel nou beter terecht dan bij Jazz Inverdan, met het prachtige Künckel-orgel van de Vermaning?

 

hot-het-orgel-trio-portret-blauw

HOT Trio (foto: Allard Willemse)

Zondag 21 mei 2017, 16.00 uur (toegang gratis) Come Along: Xavier Pamplona 7

Bassist Raoul van der Weide heeft in zijn lange carrière vaak deel uitgemaakt van improvisatiegroepen met een componist aan het hoofd. In de jaren ’70 speelde hij in het Punt Uit Orkest van trombonist Bert Koppelaar. In de jaren daarna maakte saxofonist Paul Termos graag gebruik van zijn diensten. En pianist Guus Janssen doet nog steeds graag een beroep op hem. Het werk van voornoemde componisten heeft buiten de groepen waar het voor geschreven was eigenlijk nauwelijks repertoire gemaakt. Vandaar dan Van der Weide nu een groep van (voornamelijk) jonge muzikanten uit de Amsterdamse scene bijeen heeft gehaald in het Xavier Pamplona 7tet om te laten horen dat de muziek van destijds anno 2017 nog bepaald niet gedateerd is. U hoort: Alistair Payne (trompet), Michael Moore (klarinet, onder voorbehoud), Giuseppe Doronzo (baritonsax), Ziv Taubenfeld (basklarinet), Marta Warelis (piano) en George Hadow (drums).

 

20150510-12-milligan-baker-project-_-george-hadow-raoul-van-der-weide

Raoul van der Weide en George Hadow (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 11 juni 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) Einzelgänger

 

Einzelgänger is het trio van de Rotterdamse trombonist Louk Boudesteijn, saxofonist Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit. De naam zegt het al: het gaat hier om drie eigenwijze eenlingen, die niet voor één gat te vangen zijn. Een trio met een onconventionele samenstelling (sax, trombone, gitaar). Dat biedt kansen. Muzikaal schiet het alle kanten uit. Soms is het trio introvert, maar vaak ook helemaal niet. Ze kunnen ook luidruchtig zijn. En humor is belangrijk bij deze mannen. Hun debuut CD heet Musica Gymnastica. De mannen wringen zich (letterlijk) in allerlei bochten, terwijl ze ondertussen heel speels improviseren. Het is muziek die de ruimte laat voor onverwachte afslagen. Ook de twee video’s geven blijk van humor en fantasierijkdom; in allebei wordt een hilarisch verhaaltje verteld.

 


Dit concert past ook in de serie Jazzhelden live.

 

jazzhelden-logo

Klik op het logo om het filmportret van Anton Goudsmit te openen

Zondag 25 juni 2017, 16.00 uur ((toegang gratis) Come Along: Zapmachine

 Vorig jaar bracht de Zaans-Amsterdamse band Zapmachine zijn eerste cd uit, Kot geheten. In een elftal ontroerende, opzwepende, humoristische en ontregelende nummers laat het viertal daarop horen waartoe het in staat is. Ze gaan aan de haal met sublieme composities van onder meer Robert Wyatt en Hugh Hopper (beiden van de legendarische band Soft Machine), John Scofield en het roemruchte Hauser Orkater. Alles wordt door de Zapmachine-molen gehaald en komt eruit alsof de groep eigen repertoire speelt. Daar telt de ervaring, want het zijn stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten, die het grensgebied tussen jazz en (prog)rock op hun duimpje kennen. ‘Zapmachine lijkt op een statig voortschrijdende heer, die precies weet waar hij naar toe wil,’ zei JazzNu-journalist Rinus van der Heijden in zijn lovende recensie over de band.

De groep bestaat uit Herman te Loo (saxen), Paul van der Velde (gitaren), Jaap Prummel (basgitaar) en Rob Hendriks (drums).

fotografie-ron-koffeman-180

Zapmachine (foto: Ron Koffeman)