Programma

Op de pagina Video is beeldmateriaal te vinden van de groepen in ons programma. Hier kunt u zich vast verlekkeren!

 

Zondag 22 april 2018, 16.00 uur (toegang gratis): Veiling en sessie

In de loop van het seizoen hebben wij allerlei bijzondere objecten verzameld om te veilen voor een goed doel: het aanvullen van de schatkist van Jazz Inverdan, om nóg meer prachtige concerten te kunnen organiseren. We bieden onder meer twee topstukken aan (dankzij uiterst gulle gevers). Allereerst de beroemde ICP-box, met maar liefst 52 cd’s, twee dvd’s en een prachtig fotoboek met foto’s van Pieter Boersma. Ten tweede is er een unieke collage van slagwerker én beeldend kunstenaar Han Bennink. We hopen dat de twee kavels het bedrag gaan opbrengen dat er bij hoort! Verder zijn er (gesigneerde) cd’s, dvd’s en concertaffiches, boeken (onder meer van ex-burgemeester Ruud Vreeman) en nog veel meer moois. Voor de krappe beurs is er ook nog een grote hoeveelheid prachtige jazz-cd’s (voor € 2,50)  en ongesigneerde affiches van Jazz Inverdan-concerten (voor slechts € 1,00). Tussen de bedrijven door is er uiteraard ook muziek, in de vorm van een jamsessie, een unicum in de geschiedenis van Jazz Inverdan. De aftrap hiervan wordt verricht door leden van o.m. Organic Three, earswideopen en Humph. Musici zijn van harte welkom om zich bij de sessie te laten horen!  Het is tevens een uitgelezen gelegenheid om de nieuwe Vertoeving eens goed te komen beoordelen.

Klik op deze link om de te veilen kavel te bekijken: Kavels voor de veiling op 22 april 2018 in de Vertoeving

Collage Han Bennink

De te veilen collage van Han Bennink

Zondag 6 mei 2018, 16.00 uur (entree € 18,00): Estafest

Estafest is het levende bewijs dat een band zonder drummer perfect ritmische muziek kan maken. Het ritmegevoel van Oene van Geel (viool, altviool) Mete Erker (sopraan- en tenorsaxofoon, basklarinet), Jeroen van Vliet (piano) en Anton Goudsmit (gitaar) staat dan ook buiten kijf. Maar het viertal heeft een al even grote affiniteit met melodie, harmonie en schoonheid. Bovendien ligt een subtiel gevoel voor humor en avontuur altijd op de loer, zodat het muzikale mengsel nooit saai, voorspelbaar of academisch wordt. Alle vier schrijven ze composities voor de groep, maar het allerbelangrijkst zijn toch de improvisaties. Het feit dat Estafest maar liefst drie winnaars van de Boy Edgar Prijs herbergt, zegt wat dat betreft genoeg. In 2017 bracht het kwartet weer een subliem nieuw album uit, bij het prestigieuze Hongaarse label BMC: Bayachrimae. De stukken daarop zullen zeker het repertoire bevolken van het programma in de Vermaning, maar voor dat je het weet heeft Estafest alweer een nieuwe weg ingeslagen. Want stilstand is achteruitgang!

Dit concert is geadopteerd door Cokky Bronsgeest, ter nagedachtenis aan Rob van Loo.

 

Estafest-2-Photo-Krisztina-Csendes

Estafest (foto: Krisztina Csendes)

Zondag 3 juni 2018 16.00 uur (entree € 18,00) Benjamin Herman Quartet

Altsaxofonist Benjamin Herman is een van de hardst werkende muzikanten van Nederland. Als hij niet op tour is met zijn New Cool Collective (al dan niet in de Big Band-versie), is hij wel te vinden in het gezelschap van de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder, of speelt hij een plaat van new wave-icoon Paul Weller vol als gastsolist. Het aardige is dat hij het allemaal even leuk vindt, en zich er dus met volle overgave in stort. Gelukkig verloochent hij zijn jazzroots nooit, en is hij regelmatig met een kwartet op de Nederlandse podia te vinden. Met drummer Joost Patocka, bassist Ernst Glerum en pianist Miguel Rodriguez heeft Benjamin Herman daarmee voor absolute toppers op hun instrument gekozen. Verwacht dus de allerbeste jazz, in composities uit het wereldrepertoire, met ongetwijfeld wat stukken van Thelonious Monk en Misha Mengelberg ertussen – twee van de helden van de saxofonist, die terugkeert naar de Zaanstreek waar hij opgroeide.

Het oorspronkelijk voor deze datum geplande Monkathon-evenement is wegens omstandigheden afgelast.

 

Benjamin Herman2

Benjamin Herman (foto: Frank Hanswijk)

 

Zondag 9 september 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Yuri Honing Acoustic Quartet

Al een paar jaar is de muziek die saxofonist Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet maakt zich steeds verder aan het uitkristalliseren. Het idee dat een cd of een concert uit losse nummers zou bestaan, zoals in jazzkringen gebruikelijk is, is voor hem zeker geen gegeven meer. Al op het vorige album, Desire, verliet hij dat pad, en maakte er een aangrijpend, meeslepend werk van. Zijn nieuwste plaatproduct, Goldbrun, vervolgt die ingeslagen weg, en is volgens de componist een ‘Gesamtkunstwerk’, met als rolmodel John Coltrane’s A Love Supreme, ook zo’n plaat die als geheel beluisterd dient te worden. Overal in de pers regende het sterrenrecensies voor Goldbrun, dat live een even verpletterende indruk achterlaat als op de plaat. Met pianist Wolfert Brederorde, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart vormt Honing een ‘dream team’ dat elkaar door de jarenlange samenwerking blindelings kan vinden. Kunnen we ons een mooiere seizoensopening wensen?

 

Yuri Honing by Mariecke van der Linden full colour

Yuri Honing (foto: Mariecke van der Linden)

 

Zondag 7 oktober 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Martin Fondse Buma Boy Edgar Prijs Tour

Bij het grote publiek zal de naam van pianist/componist Martin Fondse geen belletje doen rinkelen. Toch is de geboren Zeeuw de terechte winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2017. De muzikale bruggenbouwer heeft het de laatste jaren zo druk gehad met het verzorgen van muziek voor anderen (arrangementen voor het Metropole Orkest, tournees met de Braziliaanse singer/songwriter Lenine, projecten met XL Jazz) dat hij amper tijd  had om met zijn eigen composities de boer op te gaan. Dankzij de bekroning (en de daaraan gelieerde tour) komt daar nu gelukkig verandering in. Speciaal voor Jazz Inverdan stelde hij een kleine kamermuziekachtige bezetting samen uit zijn grote Martin Fondse Orchestra. Met de zangeressen Sanne Rambags en Anna Serierse, klarinettist Claudio Puntin, bassist Eric van der Westen en hij zelf  achter de piano en op de vibrandoneon, brengt de ‘omnivore muzikale geest’ (aldus het juryrapport) veelkleurige muziek. Daarin is ruimte voor speelsheid en humor, maar ook voor wonderbaarlijke schoonheid en diepe ontroering.

Martin Fondse_foto Krijn van Noordwijk IMG_7728b

Martin Fondse (foto: Krijn van Noordwijk)

 

Zondag 4 november 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Omawi

Het jazz-pianotrio is in. Om de haverklap duiken er nieuwe bands op, die vaak meevliegen op de populariteit van EST, The Bad Plus of het Brad Mehldau Trio. Omawi hoort daar niet bij. Pianiste Marta Warelis, bassist Wilbert de Joode en drummer Onno Govaert houden zich niet bezig met dansbare grooves of dromerige, impressionistische akkoorden. In de vijf vrije improvisaties op het debuutalbum, ‘Inscapes’, omzeilen ze alle denkbare clichés omtrent het format. Het gaat vooral om de details, de verhoudingen tussen de noten en verrassende combinaties van ingezette frasen, klanken en melodieën. Soms is er even wat swing te ontdekken, maar dan op een onconventionele manier. Het bereik aan dynamiek en energie van het drietal is ongekend, van heftig en overdonderend tot verstild en bijna onhoorbaar. Het toucher van Warelis is subliem en verraadt een klassieke training, die haar in staat stelt alles te doen wat in haar opkomt. Govaert is een van de subtielste jonge slagwerkers uit de Amsterdamse impro-scene. En nestor De Joode is de improvisator pur sang, die zijn instrument in al zijn lijfelijkheid soms binnenste buiten lijkt te keren.

 

Omawi2

Omawi (foto: Vera Goetzee)

 

Zondag 9 december 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Linden

De Zwitsers-Nederlandse zangeres Kristina Fuchs geeft al enige jaren haar eigen improvisatie-draai aan de traditionele muziek uit haar geboorteland. Met het trio Linden neemt ze nu de Nederlandse volksmuziek als uitgangspunt. De naam verwijst naar het legendarische radioprogramma ‘Onder de groene linde’, waarin radiomaker Ate Doornbosch jarenlang hoogbejaarde Nederlanders langsging om ze liedjes uit hun jeugd te laten zingen. Kristina Fuchs spitte het archief van het programma door op zoek naar nummers die ze kon gebruiken voor haar nieuwe project. Het resultaat is verbluffend, en dat is zeker ook te danken aan haar muzikale partners, toetsentovenaar Jeroen van Vliet en rietblazer Mete Erker, die steeds meer opduikt in projecten die ertoe doen. De muziek op de gelijknamige cd Linden is bij tijd en wijle ontroerend, hartverwarmend, spannend, sfeervol en boertig. In de teksten horen we vertellen over boeren, ridders en ‘zoetelieven’ en alleen dat al maakt het album uniek in de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Fuchs zingt de melodieën met respect voor het origineel, maar met uitdagende improvisaties.

Kristina Fuchs

Kristina Fuchs (foto: Hugo Fuchs)