Programma

Zondag 24 september 2017, 16.00 uur (entree € 18,00):  Bite the Gnatze

 

De groep Bite the Gnatze zal bij het grote publiek nog steeds tamelijk onbekend zijn, maar voor de fijnproevers is het een genot dat het septet blijft voort boetseren aan een uniek oeuvre. Een belangrijke rol daarin spelen de klankkleuren van het ensemble . Gitarist en bandleider Pallesen heeft een goed oor voor bijzondere combinaties,  en de groepsleden zijn te allen tijde bereid om zichzelf weg te cijferen voor het totaalgeluid, hetgeen het resultaat ten gunste komt. Dit is echt een groep, en geen verzameling egotrippers. Muzikaal borduurt het repertoire voort op wat we kennen van Pallesen – dat wil zeggen, invloeden uit de Angelsaksische volksmuziek, jazz en rock, aan elkaar gelijmd met veel improvisatie.

Bite the Gnatze bestaat uit Joost Buis (trombone, lapsteelgitaar), Michel Duijves (klarinet, basklarinet), Steven Kamperman (altklarinet), Frank van Bommel (piano, harmonium), Paul Pallesen (gitaren), Meinrad Kneer (contrabas) en Alan Purves (drums, percussie).

 

bite the gnatze

Bite the Gnatze

Zondag 29 oktober 2017, 16.00 uur (entree € 18,00):  ICP Orchestra

2017 zal als een bitterzoet jaar de boeken ingaan voor het ICP Orchestra. De groep bestaat dit jaar maar liefst een halve eeuw, en drummer en medeoprichter Han Bennink bereikte in april van dit jaar de leeftijd van 75 lentes. Deze heuglijke feiten worden echter ook overschaduwd door het overlijden van de andere aartsvader, en tevens huiscomponist van het gezelschap, pianist Misha Mengelberg. Omdat hij al geruime tijd door zijn ziekte niet meer kon deelnemen aan de muzikale activiteiten van zijn eigen ensemble, werd Guus Janssen gevraagd om zijn plek achter het klavier in te nemen. En omdat de geest van Mengelberg nog steeds stevig door het orkest waait, kon er geen sprake zijn van een ‘ghost band’, zoals die na het verscheiden van de bandleiders bij de orkesten van Ellington en Basie ontstonden. Het ICP Orchestra bouwt voort op die geweldige halve eeuw met muziek, en koppelt eigenzinnige arrangementen van grote jazzcomposities (Monk, Nichols, Ellington) aan eigen werk (Mengelberg, Moore, Janssen). En bovenal zijn er de (geleide) improvisaties van een topensemble dat elkaar blindelings weet te vinden en over de hele wereld het publiek nog steeds versteld doet staan. We zijn dus zeer vereerd om dit sublieme orkest weer op ons podium te mogen begroeten, zeker omdat de wieg van Han Bennink om de hoek van de Vermaning stond, aan de Zaandamse Herengracht.

U hoort Thomas Heberer (trompet), Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore, Ab Baars, Tobias Delius (rieten), Mary Oliver (viool, altviool), Tristan Honsinger (cello), Guus Janssen (piano), Ernst Glerum (contrabas), Han Bennink (drums)

Dit concert is geadopteerd door Jan en Corrie de Bruin

Klik op het logo van Jazzhelden om het portret van Han Bennink te bekijken

jazzhelden-logo

ICP 2015 (c) Francesca Patella

ICP Orchestra (foto: Francesca Patella)