Programma

Op de pagina Video is beeldmateriaal te vinden van de groepen in ons programma. Hier kunt u zich vast verlekkeren!

Zondag 3 december 2023, 16.00 uur (entree € 18,00): Gijs Levelt Spoken Quartet

Het klinkt misschien paradoxaal, maar de coronaperiode heeft ook mooie dingen opgeleverd. Zo had de drukbezette trompettist Gijs Levelt (onder meer bekend van de Amsterdam Klezmer Band en STriCat) eindelijk eens tijd om zich te verdiepen in elektronica. Met behulp van loopstations en effectapparatuur maakte hij het soloalbum Spoken. Dat werd opgepikt door radiomaker Jan Douwe Kroeske die hem podium bood. Toen de wereld weer normaal werd, wilde Levelt ook de boer op met de nieuwe muziek die geïnspireerd werd door de elektrische periode van Miles Davis en Scandinavische vakbroeders als Nils Petter Molvær en Arve Henriksen. Hij vond dat hij daar een band voor nodig had, en hij verzamelde een kwartet gelijkgestemde zielen om zich heen. Dat het een dream team opleverde, mogen we extra blij om zijn, want met toetsentovenaar Stefan Schmid, basgitarist par excellence Mark Haanstra en groovebeest én klankmagiër Joost Lijbaart op slagwerk staat er inderdaad een bezetting om U tegen te zeggen. Het debuutalbum Bustle kon dan ook op lovende kritieken in de pers rekenen. Breaking news: de groep komt met een speciale mystery guest!

Dit concert wordt georganiseerd i.s.m. Jazz in de Winkel. Tickethouders van dit festival hebben gratis toegang tot het concert.

 

Spoken Quartet 1

Spoken Quartet (foto: Thomas Huisman)

 

Zondag 7 januari  2024, 16.00 uur (entree € 18,00): Nieuwjaarsconcert met Ronald Snijders Band

Hoe kun je het jaar 2024 muzikaal nou beter beginnen dan met de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2022? Fluitist/componist Ronald Snijders kreeg de allerhoogste Nederlandse jazzprijs voor zijn onvermoeibare inzet voor de door hemzelf gecreëerde ‘kaseko-jazz’. Al in de jaren 70 begon hij met het vermengen van de (traditionele) muziek van zijn geboorteland Suriname met jazz, soul en funk. Hij schreef er een oeuvre van bij elkaar dat vele honderden composities telt en een discografie van vele strekkende meters. Op het podium is hij een immer vrolijke, enthousiaste en gepassioneerde bandleider die samen met zijn muzikanten zijn aanstekelijke en superswingende muziek de zaal in slingert. En dat alles zonder de diepgang uit het oog te verliezen. Naast de bandleider hoort u saxofonist Franklin Caesar, gitarist Robby Alberga, basgitarist Randy Winterdal en de zingende drummer Walther Muringen.

 

 

RAUL9286.JPG

Ronald Snijders (foto: Raul Neijhorst)

Zondag 4 februari 2024 16.00 uur (entree € 18,00):Teis Semey Quintet

Gitarist Teis Semey is een opmerkelijke nieuwe verschijning in de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. En dan hebben we het nog niet eens over zijn uiterlijk, met de opvallende rode oorbellen. We zagen hem in de Vermaning al eens schitteren in AM.OK, de band van Tijn Wybenga, maar ook met zijn eigen Quintet maakt hij indruk. Hij heeft een internationale groep op zich heen verzameld, met de toptalenten José Soares (altsaxofoon), Alistair Payne (trompet), Jort Terwijn (bas) en Sun-Mi Hong (drums). Met dat gezelschap maakte de jonge Deen, die in Amsterdam neerstreek om er te studeren, onlangs zijn derde album, Mean Mean Machine. Een veelzeggende titel, want Semey maakt geen composities voor tere zieltjes. Hij combineert jazz met elementen uit indie-rock en Nederlandse impro en smeedt alles aan elkaar met een enorme dot energie en humor. Je zou het Teis Semey Quintet met enige goed wil een soort Ploctones van hun generatie kunnen noemen.

 

20221106 (20) AM.OK _ Teis Semey

Teis Semey (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 3 maart  2024, 16.00 uur (entree € 18,00): Felicity Provan  ‘Close

De coronaperiode was voor veel artiesten een moment van contemplatie en herbezinning. Voor kornettiste/zangeres Felicity Provan (onder meer bekend van Mixing Memory and Desire) leidde dit het bijzondere project Close. Hierin gaat ze met een kwartet aan de slag met het fenomeen ‘verstrijken van de tijd’, in composities en improvisaties geïnspireerd door een serie afbeeldingen, die ze ook als VJ projecteert. De jonge Poolse pianiste Marta Warelis (die al vaker op ons podium te bewonderen was) gaat daarbij ook het Künckel-orgel van de Vermaning bespelen. De Spaanse cellist Pau Sola Masafrets en de Amerikaanse slagwerker Frank Rosaly (die ook elektronica gebruikt) zorgen voor een uitzonderlijk klankbeeld. Bereid u dus vast voor op een bijzondere middag in de Vermaning.

 

felicity bubbles close

Felcity Provan (foto: Luba Duran Besera)

 

Zondag 7 april  2024, 16.00 uur (entree € 18,00): De Jongens Driest Brass Quintet feat. Matt Darriau

Overal ter wereld bestaan er swingende, kleine blaasgroepen, van New Orleans tot aan de Balkan. In Nederland neemt De Jongens Driest daarin een bijzondere positie in. Met twee steunpilaren van de Amsterdam Klezmer Band, saxofonist/klarinettist Janfie van Strien en trombonist Joop van der Linden en de machtige sousafonist Arno Bakker heeft de groep een stevige basis die al jaren met elkaar de podia langstrekt. Sinds een paar jaar hebben ze niemand minder dan Michael Vatcher (Available Jelly, BraamDeJoodeVatcher) kunnen strikken om het drumwerk achter hun soepele grooves te verrichten. En met Matt Darriau (altsax, klarinet, kaval) hebben ze een extra rietblazer van naam en faam als gast geboekt. De door de wol geverfde New Yorker is vooral bekend van de hardcore-klezmerband The Klezmatics en zijn eigen Paradox Trio (dat uiteraard uit vier mensen bestaat). Wat u kunt verwachten, is rondborstige muziek met veel improvisatie, dwarse ritmes en hard uit de bocht vliegende composities van eigen hand. En natuurlijk zal de onmisbare factor humor niet ontbreken.

DJDBQ RASA - foto Maarten Kerkhof

De Jongens Driest Brass Quintet (foto: Maarten Kerkhof)

 

Zondag 5 mei 2024 15.30 uur (entree € 18,00): Speciaal Bevrijdingsdagconcert: Duo-estafette ‘Zaans Onderonsje’

Wat biedt er meer vrijheid in de muziek dan improvisatie? En wat is er dus een mooier thema voor een concert dat plaatsvindt op Bevrijdingsdag 2024? We hebben daarom een keur aan improvisatoren uit de Zaanstreek uitgenodigd om als duo’s in estafettevorm voor een bijzondere middag te zorgen. Het idee is heel simpel: één duo start, waarna een van beide musici het podium gaat delen met een nieuwe duopartner. Enzovoorts. In welke volgorde de estafette gaat plaatsvinden houden we nog even geheim. Maar we verklappen wel wie we hebben uitgenodigd: Eric Boeren (kornet), Jan Willem van der Ham (baritonsax), Kristján Martinsson (piano), Wilbert de Joode (contrabas) en Achim Heine (drums, percussie). Sommige musici kennen elkaar goed, anderen weer niet, dus dat wordt een spannende middag.

Let op: dit concert begint eerder dan gebruikelijk!

 

kristjan-martinsson

Kristján Martinsson (foto: Ben Bahlmann)

 

Zondag 2 juni  2024, 16.00 uur (entree € 18,00): Frans Vermeerssen Trio

Saxofonist Frans Vermeerssen heeft een flinke reputatie als sideman, die begin jaren ’80 begon bij de Noodband, en via de Contraband en Bik Bent Braam strekt tot het Willem Breuker Kollektief en (recentelijk) Reeds & Deeds. Vreemd genoeg heeft hij nu pas zijn tweede album onder eigen naam gemaakt, als we de platen van All Ears en Talking Cows (waarvan hij co-leider was) even wegdenken. Voor ‘The Trail’ vroeg hij zijn Talking Cows-maatje Dion Nijland op bas en de jonge drummer Thomas Jaspers. Dat is een gelukkige greep, want het trio klinkt alsof het al jaren langs de Nederlandse podia trekt. Nijland is niet voor niets een veelgevraagd bassist, en de alert en swingend drummende Jaspers is ook al zo’n reputatie aan het opdoen. Het repertoire dat Vermeerssen bijeen schreef voor ‘The Trail’ is gevarieerd en doet ook onmiddellijk vertrouwd aan, zonder overigens voor de hand liggend of clichématig te zijn. Hij heeft een voorliefde voor speelse, ritmische thema’s. Vermeerssen doet geen enkele poging om te imponeren en dat is ook nergens voor nodig. Hij neemt ons mee op zijn reis (vandaar ook de titel van de plaat) en vertelt ons onderweg verhalen, zoals de reizigers uit de ‘Decamerone’ of ‘The Canterbury Tales’. Zo blijft hij ons, samen met zijn sublieme triopartners, boeien.

FVTrio-DEF-1024x1024

Frans Vermeerssen Trio (foto: Noud van Diepen)