Programma

Op de pagina Video is beeldmateriaal te vinden van de groepen in ons programma. Hier kunt u zich vast verlekkeren!

 

Zondag 4 juni  2023, 16.00 uur (entree € 18,00): Tijs Klaassen Quintet

De jonge bassist Tijs Klaassen (die u in september al hoorde in het sextet van Franz von Chossy) deed onlangs een tweede cd het levenslicht zien: Nostalgia. De titel geeft een goed beeld van de sfeer van album, die grotendeels ingetogen en soms melancholiek van aard is. De bezetting, met twee saxofonisten die ook fluit en klarinet spelen (Mo van der Does en Matthias van den Brande), plus een pianist die een synthesizer tot zijn beschikking heeft (Floris Kappeyne), biedt Klaassen een breed klankpalet om mee te werken. Drummer Wouter Kühne krijgt regelmatig een vrije rol, maar wanneer er een strak ritme van hem gevraagd wordt, is hij ook ‘the man on the job’. Klaassen getuigt in zijn composities van kennis van de jazztraditie, maar die zet hij in als mogelijk element in een idioom dat breder is. Niet één nummer heeft dezelfde opbouw, zodat je als luisteraar steeds nieuwe gezichtspunten in de muziek ontdekt. Dat maakt de groep tot een van de spannendste en intrigerendste jonge bands van dit moment.

 

Tijs Klaassen Quintet 1

Tijs Klaassen Quintet (foto: Charlotte Mendez Correa)

Zondag 3 september 2023, 16.00 uur (entree € 18,00): Ziv Taubenfeld’s Full Sun

Dat de melodieuze variant van de free jazz nog bepaald niet dood is, bewijst de Israëliër Ziv Taubenfeld. De vanuit Amsterdam opererende basklarinettist stond al eens op het podium van de Vermaning met zijn trio Bones, en nu is hij terug met zijn septet Full Sun. Hierin combineert hij ervaren improvisatoren (trombonist Joost Buis, saxofonist/klarinettist Michael Moore en bassiste Rozemarie Heggen) met jongere muzikanten uit de Amsterdamse improscene, zoals de Taiwanese vibrafoniste Yung-Tuan Ku, de Argentijnse toetsenspeler Nico Chientaroli en drummer Onno Govaert. Taubenfeld heeft een goede hand in het schrijven van memorabele, soms lang uitgesponnen melodieën, die een goed uitgangspunt bieden voor avontuurlijke improvisaties. Met drie topblazers heeft hij bovendien een fraai palet voor kleurrijke arrangementen.

 

20180408-03-bones-_-ziv-taubenfeld-geschaald

Ziv Taubenfeld (foto: Ben Bahlmann)

Het aangekondigde concert van Arifa is tot nader order uitgesteld

Zondag 1 oktober 2023, 16.00 uur (entree € 18,00):  Mixing Memory and Desire

De Zaanse saxofonist Jan Willem van der Ham gaat tegenwoordig  vergezeld van een baritonsax de podia langs. Met kornettiste Felicity Provan, bassist Raoul van der Weide en de jonge Engelse drummer George Hadow vormt hij sinds 2015 het kwartet Mixing Memory and Desire (vernoemd naar een beroemde zin uit het oeuvre van Amerikaans/Britse dichter T.S. Eliot). De groep startte in onze roemruchte serie Come Along  toen het viertal de wonderbaarlijke muziek onderzocht van het kwartet van Gerry Mulligan met trompettist Chet Baker. Al in 1952 formeerde de Amerikaanse baritonsaxofonist dit klassiek geworden kwartet, dat vooral zo uniek was door het ontbreken van een piano of een ander akkoordinstrument. Waar in het begin veel stukken uit het Mulligan/Baker-repertoire op de lessenaars stonden, is er nu alleen nog muziek van de hand van Van der Ham zelf te horen. Hierin becommentarieert hij de mogelijkheden en onmogelijkheden van de bezetting en vertaalt die naar een Nederlandse situatie. Lyriek, elegantie en avontuur gaan daarbij hand in hand, en composities en improvisatievormen zoeken voortdurend naar een balans. Eerder dit jaar verscheen een tweede album van de groep, Stange Destination, waarover Roland Huguenin in Jazzflits schreef: ‘De harmonie van de blazers, in dit geval baritonsaxofoon en cornet, is spannend. Prachtig klinkend samenspel wordt afgewisseld met scherts en bravoure, waarbij de wegen scheiden en er interessante monologen en conversaties ontstaan.’

 

20200301-15-mixing-memory-and-desire-_-felicity-provan-george-hadow-raoul-van-der-weide-jan-willem-van-der-ham

Mixing Memory and Desire (foto: Ben Bahlmann)

 

Zondag 5 november 2023, 16.00 uur (entree € 18,00): Ben van Gelder: Manifold

Manifold is de titel van het nieuwste project van saxofonist/componist Ben van Gelder. Het verwijst naar meerstemmigheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Hij schreef het in opdracht van het Amsterdamse Orgelpark, en centraal in de muziek staat het kerkorgel, bespeeld door de Engelse organist Kit Downes. Van Gelder combineert het iconische instrument met een zangeres (Fuensanta Mendez) en een jazzensemble met topinstrumentalisten uit België (trompettist Jean-Paul Estiévenart en drummer Antoine Pierre) en Nederland (tenorsaxofonist Hristo Goleminov, basklarinettist Joris Roelofs en bassist Tijs Klaassen). Zelf neemt de leider naast zijn altsaxofoon ook de fluit ter hand, zodat hij een breed kleurenpalet heeft om zijn composities mee in te vullen. Hij heeft zich laten inspireren door grootheden uit de gecomponeerde muziek (Olivier Messiaen, György Ligeti) en uit de jazz (Duke Ellington, Craig Taborn) en hij probeert een brug te slaan tussen deze twee werelden. Het is een project dat op het lijf geschreven is van Jazz Inverdan: uitdagend, avontuurlijk en uniek. En niet in de minste plaats door de rol die het prachtige Künckel-orgel van de Vermaning erin gaat spelen.

Dit concert is geadopteerd door een anonieme donor

 

20220501-04-allemachtig-han-bennink-tachtig-_-ben-van-gelder-k

Ben van Gelder (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 3 december 2023, 16.00 uur (entree € 18,00): Gijs Levelt Spoken Quartet

Het klinkt misschien paradoxaal, maar de coronaperiode heeft ook mooie dingen opgeleverd. Zo had de drukbezette trompettist Gijs Levelt (onder meer bekend van de Amsterdam Klezmer Band en STriCat) eindelijk eens tijd om zich te verdiepen in elektronica. Met behulp van loopstations en effectapparatuur maakte hij het soloalbum Spoken. Dat werd opgepikt door radiomaker Jan Douwe Kroeske die hem podium bood. Toen de wereld weer normaal werd, wilde Levelt ook de boer op met de nieuwe muziek die geïnspireerd werd door de elektrische periode van Miles Davis en Scandinavische vakbroeders als Nils Petter Molvær en Arve Henriksen. Hij vond dat hij daar een band voor nodig had, en hij verzamelde een kwartet gelijkgestemde zielen om zich heen. Dat het een dream team opleverde, mogen we extra blij om zijn, want met toetsentovenaar Schmid, basgitarist par excellence Mark Haanstra en groovebeest én klankmagiër Joost Lijbaart op slagwerk staat er inderdaad een bezetting om U tegen te zeggen. Het debuutalbum Bustle kon dan ook op lovende kritieken in de pers rekenen.

 

Spoken Quartet 1

Spoken Quartet (foto: Thomas Huisman)