Programma

Zondag 5 maart 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) Available Jelly 40 jaar

In 1977 streken de gebroeders Michael en Gregg Moore met hun groep Available Jelly neer in Amsterdam, destijds als begeleidingsband van The Great Salt Lake Mime Troupe. Dat betekent dus dat de band, die nog steeds bestaat, dit jaar veertig is geworden. En gelukkig is de muziek die artistiek leider Michael Moore (klarinet, altsaxofoon) in elkaar puzzelt nog even fris als eind jaren ’70. Zonder akkoordinstrument, met de nadruk op blazers, weet Available Jelly de meest uiteenlopende muziekstijlen en -genres naar zijn hand te zetten. Want naast eigen composities van de bandleden staan er stukken op het repertoire van Hoagy Carmichael, The Beach Boys en Thelonious Monk, maar ook volksmuziek uit Madagascar, Myanmar en Kroatië. Ze worden met gevoel voor avontuur én humor aan elkaar geregen tot een geheel eigen mengsel.

Speciaal voor het jubileum komt Gregg Moore (tuba, trombone, basgitaar) over uit de Verenigde Staten, waarnaar hij een aantal jaren geleden terugkeerde. Kornettist Eric Boeren, trombonist Wolter Wierbos en drummer van het eerste uur Michael Vatcher completeren de band.

Dit concert past ook in de serie Jazzhelden live.

jazzhelden-logo

Klik op het logo om het filmportret van Michael Moore te openen

20150920-13-michael-moore-quartet-_-michael-moore

Michael Moore (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 12 maart 2017, 16.00 uur (toegang gratis) Come Along: HaFFaH

 In de Nederlandse geïmproviseerde muziek blijven er muzikanten met grote kwaliteiten die toch onder de radar blijven. Pianist Herbert de Jonge en drummer Hans Houtman behoren tot die categorie. Aan hun eigenzinnige bandnamen zal hun relatieve onbekendheid ook niet liggen, want O.AA.O en O.BA.O zullen zeker tot gefronste wenkbrauwen hebben geleid. Dat trio, met bassist Michiel Dhondt, trok al in de jaren ’70 al de Nederlandse podia langs, vaak in het gezelschap van gastsolisten als de saxofonisten Elton Dean en Luc Houtkamp. Hun associatieve, vrije maar tegelijk ook gestructureerde improvisaties krijgen nu ruim baan in een nieuw kwartet dat ze graag in onze serie Come Along komen presenteren. Saxofonist Christian Ferlaino (New Dog, Solaris) en bassist Renato Fereira (Four By Four) zijn de jonge honden die zich bij de veteranen voegen voor een ongetwijfeld geïnspireerd concert.

 

haffah

HaFFaH

Zondag 2 april 2017, 16.00 uur (toegang gratis) Come Along

Zondag 30 april 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) Waterland Trio 40 jaar

Blijkbaar was 1977 een vruchtbaar jaar voor interessante bands in de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. Want in dat jaar richtte pianist/componist Loek Dikker zijn Waterland Trio, in een ongebruikelijke combinatie van piano, sax (Leo van Oostrom) en drums (Pierre Courbois). Voor zijn eigen Waterland-label maakte de groep de plaat Domesticated Doomsday Machine, met een iconische jaren ’70-hoes. Het trio speelde veel, maar dat nam af naarmate Dikker  zich meer ging concentreren op zijn activiteiten als filmcomponist. Zo schreef hij onder meer scores voor De Vierde Man, Het Bittere Kruid, Rosenstrasse en Wolfsbergen. Het leverde hem diverse prijzen op, waaronder een Gouden Kalf. Sinds een paar jaar heeft hij het Waterland Trio weer nieuw leven ingeblazen, en kunnen we weer genieten van zijn beeldende composities. En met drie door de wol geverfde improvisatoren is het natuurlijk ook genieten van creatief vuurwerk.

Dit concert is geadopteerd door Ton van der Neut en Henny Boon

Dit concert past ook in de serie Jazzhelden live.

jazzhelden-logo

Klik op het logo om het filmportret van Loek Dikker te openen

 

waterlandtrio

Het Waterland Trio in de jaren ’70

Zondag 7 mei 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) HOT Trio

Charlie Parker op een kerkorgel! Dat klinkt als ‘je tante op een houtvlot’, maar Het Orgel Trio (kortweg HOT) bewijst dat het wel degelijk kan. Op hun debuutalbum, Bird & Beyond, spelen Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (klarinetten) en Dion Nijland (bas) composities van de grote altsaxofonist en eigen stukken die werden geïnspireerd door Bird. De lovende recensies zijn niet van de lucht, zowel Trouw als Het Parool had maar liefst vier sterren over voor de cd. ‘De vele klankkleuren, de zeer directe aanspraak van de pijpen en bovenal het gave, vrije en improviserende samenspel maken deze cd even aantrekkelijk voor de jazz- als voor de orgelliefhebber,’ aldus Trouw-recensent Christo Lelie. En waar kan een jazztrio met kerkorgel nou beter terecht dan bij Jazz Inverdan, met het prachtige Künckel-orgel van de Vermaning?

 

hot-het-orgel-trio-portret-blauw

HOT Trio (foto: Allard Willemse)

Zondag 21 mei 2017, 16.00 uur (toegang gratis) Come Along: Xavier Pamplona 7

In de jaren ’70 was het Punt Uit Orkest van trombonist Bert Koppelaar een opvallende groep in de Nederlandse improvisatiescene. Met twee rasechte componisten in de gelederen, altsaxofonist Paul Termos en pianist Guus Janssen, bouwde het ensemble een geduchte reputatie op. Anno 2017 is de muziek van destijds nog bepaald niet verouderd. Voor bassist Raoul van der Weide (die deel uitmaakte van het orkest) reden genoeg om de composities uit het repertoire van het Punt Uit Orkest nieuw leven in te blazen. Dat doet hij met het Xavier Pamplona 7tet, een gezelschap met voornamelijk jonge musici uit de Amsterdamse improvisatiescene: Alistair Payne (trompet), Natalio Sued (klarinet), Giuseppe Doronzo (baritonsax), Ziv Taubenfeld (basklarinet), Marta Warelis (piano) en George Hadow (drums).

 

20150510-12-milligan-baker-project-_-george-hadow-raoul-van-der-weide

Raoul van der Weide en George Hadow (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 11 juni 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) Einzelgänger

 

Einzelgänger is het trio van de Rotterdamse trombonist Louk Boudesteijn, saxofonist Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit. De naam zegt het al: het gaat hier om drie eigenwijze eenlingen, die niet voor één gat te vangen zijn. Een trio met een onconventionele samenstelling (sax, trombone, gitaar). Dat biedt kansen. Muzikaal schiet het alle kanten uit. Soms is het trio introvert, maar vaak ook helemaal niet. Ze kunnen ook luidruchtig zijn. En humor is belangrijk bij deze mannen. Hun debuut CD heet Musica Gymnastica. De mannen wringen zich (letterlijk) in allerlei bochten, terwijl ze ondertussen heel speels improviseren. Het is muziek die de ruimte laat voor onverwachte afslagen. Ook de twee video’s geven blijk van humor en fantasierijkdom; in allebei wordt een hilarisch verhaaltje verteld.

 


Dit concert past ook in de serie Jazzhelden live.

 

jazzhelden-logo

Klik op het logo om het filmportret van Anton Goudsmit te openen

Zondag 25 juni 2017, 16.00 uur ((toegang gratis) Come Along: Zapmachine

 Vorig jaar bracht de Zaans-Amsterdamse band Zapmachine zijn eerste cd uit, Kot geheten. In een elftal ontroerende, opzwepende, humoristische en ontregelende nummers laat het viertal daarop horen waartoe het in staat is. Ze gaan aan de haal met sublieme composities van onder meer Robert Wyatt en Hugh Hopper (beiden van de legendarische band Soft Machine), John Scofield en het roemruchte Hauser Orkater. Alles wordt door de Zapmachine-molen gehaald en komt eruit alsof de groep eigen repertoire speelt. Daar telt de ervaring, want het zijn stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten, die het grensgebied tussen jazz en (prog)rock op hun duimpje kennen. ‘Zapmachine lijkt op een statig voortschrijdende heer, die precies weet waar hij naar toe wil,’ zei JazzNu-journalist Rinus van der Heijden in zijn lovende recensie over de band.

De groep bestaat uit Herman te Loo (saxen), Paul van der Velde (gitaren), Jaap Prummel (basgitaar) en Rob Hendriks (drums).

fotografie-ron-koffeman-180

Zapmachine (foto: Ron Koffeman)