Programma

Zondag 21 mei 2017, 16.00 uur (toegang gratis) Come Along: Xavier Pamplona Ensemble

Bassist Raoul van der Weide heeft in zijn lange carrière vaak deel uitgemaakt van improvisatiegroepen met een componist aan het hoofd. In de jaren ’70 speelde hij in het Punt Uit Orkest van trombonist Bert Koppelaar. In de jaren daarna maakte saxofonist Paul Termos graag gebruik van zijn diensten. En pianist Guus Janssen doet nog steeds graag een beroep op hem. Het werk van voornoemde componisten heeft buiten de groepen waar het voor geschreven was eigenlijk nauwelijks repertoire gemaakt. Vandaar dat Van der Weide nu een groep van (voornamelijk) jonge muzikanten uit de Amsterdamse scene bijeen heeft gehaald in het Xavier Pamplona 7tet om te laten horen dat de muziek van destijds anno 2017 nog bepaald niet gedateerd is. U hoort: Alistair Payne (trompet), Michael Moore (klarinet, onder voorbehoud), Giuseppe Doronzo (baritonsax), Ziv Taubenfeld (basklarinet), Marta Warelis (piano) en George Hadow (drums).

 

20150510-12-milligan-baker-project-_-george-hadow-raoul-van-der-weide

Raoul van der Weide en George Hadow (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 11 juni 2017, 16.00 uur (entree € 18,00) Einzelgänger

 

Einzelgänger is het trio van de Rotterdamse trombonist Louk Boudesteijn, saxofonist Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit. De naam zegt het al: het gaat hier om drie eigenwijze eenlingen, die niet voor één gat te vangen zijn. Een trio met een onconventionele samenstelling (sax, trombone, gitaar). Dat biedt kansen. Muzikaal schiet het alle kanten uit. Soms is het trio introvert, maar vaak ook helemaal niet. Ze kunnen ook luidruchtig zijn. En humor is belangrijk bij deze mannen. Hun debuut CD heet Musica Gymnastica. De mannen wringen zich (letterlijk) in allerlei bochten, terwijl ze ondertussen heel speels improviseren. Het is muziek die de ruimte laat voor onverwachte afslagen. Ook de twee video’s geven blijk van humor en fantasierijkdom; in allebei wordt een hilarisch verhaaltje verteld.

 


Dit concert past ook in de serie Jazzhelden live.

 

jazzhelden-logo

Klik op het logo om het filmportret van Anton Goudsmit te openen

Zondag 25 juni 2017, 16.00 uur ((toegang gratis) Come Along: Zapmachine

 Vorig jaar bracht de Zaans-Amsterdamse band Zapmachine zijn eerste cd uit, Kot geheten. In een elftal ontroerende, opzwepende, humoristische en ontregelende nummers laat het viertal daarop horen waartoe het in staat is. Ze gaan aan de haal met sublieme composities van onder meer Robert Wyatt en Hugh Hopper (beiden van de legendarische band Soft Machine), John Scofield en het roemruchte Hauser Orkater. Alles wordt door de Zapmachine-molen gehaald en komt eruit alsof de groep eigen repertoire speelt. Daar telt de ervaring, want het zijn stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten, die het grensgebied tussen jazz en (prog)rock op hun duimpje kennen. ‘Zapmachine lijkt op een statig voortschrijdende heer, die precies weet waar hij naar toe wil,’ zei JazzNu-journalist Rinus van der Heijden in zijn lovende recensie over de band.

De groep bestaat uit Herman te Loo (saxen), Paul van der Velde (gitaren), Jaap Prummel (basgitaar) en Rob Hendriks (drums).

fotografie-ron-koffeman-180

Zapmachine (foto: Ron Koffeman)