Programma

Op de pagina Video is beeldmateriaal te vinden van de groepen in ons programma. Hier kunt u zich vast verlekkeren!

Zondag 10 december 2017, 16.00 uur (entree € 18,00):  Dick de Graaf New Quartet

Dit concert werd vanwege de extreme weersomstandigheden afgelast, maar zal op een latere datum worden herkanst.

Op het nieuwe album van Dick de Graaf, Bird Buzz, komen een aantal belangrijke voorliefdes van de saxofonist naar voren. Zo zoekt hij al jaren naar goede manieren om klassieke muziek en jazz tot een organisch geheel te laten versmelten. Dat doet hij in het grote Clazz Ensemble (dat hij leidt met trompettist Gerard Kleijn), maar ook in zijn eigen kleinere groepen. De muziek op de nieuwe cd is geïnspireerd door een aantal twintigste eeuwse componisten, zoals Béla Bartók, Olivier Messiaen en Peter Schat. Daarnaast is De Graaf dol op vogelgeluiden, die hij net als Messiaen (of Eric Dolphy, om een voorbeeld uit de jazz te noemen) op een onnadrukkelijke manier in zijn composities verwerkt. Ondanks dit alles houdt hij te allen tijde een goede voeling met de jazztraditie, want zijn groepen swingen altijd. Zo ook zijn New Quartet, waarin hij ervaren musici met jong talent laat samenwerken, zoals hij dat vaker heeft gedaan. Bassist Stefan Lievestro heeft een indrukwekkend cv, dat namen als Nat Adderley, Dee Dee Bridgewater en Pat Metheny vermeldt. Pianist Loran Witteveen kennen we nog van zijn eigen Quintet, waarmee hij twee jaar geleden aantrad bij Jazz Inverdan in het kader van de Young VIPS. Drummer Jimmi Hueting was twee jaar geleden de winnaar van de Erasmus Jazz Award, de prijs voor opvallend talent aan de jazzafdeling van Codarts, het Rotterdams Conservatorium.

Dick de Graaf 4

Dick de Graaf Quartet (foto: Joost Leyen)

De voor deze datum aangekondigde Monkathon is uitgesteld tot 3 juni 2018

Zondag 7 januari 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Nieuwjaarsconcert: The Ploctones

The Ploctones vertegenwoordigen alles waar het in de jazz om gaat. Ze verklanken een gevoel van vrijheid, zoals die alleen in je wildste fantasieën bestaat. Hun muziek swingt, suist, vliegt, vibreert, bonkt en kraakt dat het een lieve lust is. En als je improvisatie omschrijft als ‘een kwestie van opvangen wat er rondgaat’, dan hebben The Ploctones daar een perfect afgestemde antenne voor. Ze hebben aan een halve noot genoeg om een muzikaal universum te creëren. Maar in dat universum bestaat niet alleen maar jazz. Plaats The Ploctones in een hokje en ze morsen met opzet fors over de lijntjes heen. Is het jazzrock, blues of funk wat The Ploctones door de microfoons jagen? Het is het allemaal. Latin, kaseko, punk, pop, r&b, country, bluegrass? Alle stijlen komen voorbij. Gitarist Anton Goudsmit, saxofonist Efraim Trujillo, bassist Jeroen Vierdag en drummer Martijn  Vink verslinden elk goed muzikaal idee met huid en haar en hebben daar aanstekelijk veel lol in. Kan er nog een blokje op het vuur, dan moet dat. Kortom: een heerlijk begin van het jaar 2018 bij Jazz Inverdan.

 

Ploctones-1-Ferry-Knijn-xl(1)

The Ploctones (foto: Ferry Knijn)

Zondag 11 februari 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Eric Vloeimans & Will Holshouser

Als je iemand op straat vraagt om een Nederlandse jazzmuzikant te noemen, is de kans groot dat daar de naam van trompettist Eric Vloeimans uitrolt. En dat is niet meer dan terecht, want er zijn weinig koperblazers met zo’n unieke stijl en zo’n onmiddellijk herkenbaar geluid. ‘Ik maak muziek voor miljoenen, maar die heb ik nog niet allemaal bereikt,’ is een beroemde uitspraak van hem. Vloeimans wil al die mensen bereiken door volstrekt zichzelf te blijven en projecten te bedenken en partnerschappen aan te gaan die altijd van het allerhoogste muzikale niveau zijn. Want of het nu elektrische jazzrock met Gatecrash is, filmische kamermuziek met Oliver’s Cinema of een gastrol bij de Marinierskapel, Vloeimans blijft Vloeimans en zijn aanwezigheid zorgt altijd voor een meerwaarde. In Oliver’s Cinema had hij al aangetoond hoe fraai de combinatie van trompet en accordeon kan klinken. Dat gaat hij opnieuw bewijzen in een fonkelnieuw duo met de Amerikaanse accordeonist Will Holshouser. Buiten de States is hij nog geen grote naam, maar daar zal zeker door deze samenwerking verandering in komen. Wel is de Nederlandse geïmproviseerde muziek voor hem niet onbekend, want met rietblazer Michael Moore en drummer Han Bennink was hij al eens te horen op het sublieme album Live in NYC, uitgebracht op Moore’s Ramboy-label. Daarop is te merken dat hij even goed thuis is in jazz, cajun, zydeco en allerlei vormen van niet-Westerse volksmuziek. Het nieuwe duo heeft inmiddels opnamen gemaakt voor een album dat eerdaags zal uitkomen.

 

Vloeimans

Eric Vloeimans (foto: Hans Colijn)

Zondag 4 maart 2018, 16.00 uur (entree € 18,00): Kapok – The Mirabel Tour

Na vijf jaar optreden en drie succesvolle albums, waarmee ze naam maakten als een van de spannendste jazzgroepen van hun generatie, was het tijd voor Kapok om zichzelf opnieuw uit te vinden. Morris Kliphuis (hoorn, cornet), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (slagwerk) trokken zich terug in een afgelegen huis in Mirabel-aux-Baronnies in Zuid-Frankrijk. Ze experimenteerden een half jaar om hun unieke bezetting opnieuw vorm te geven. Nadat het instrumentarium was uitgebreid met synthesizers, een vibrafoon en een baritongitaar, passeerden lange, bezwerende spanningsbogen de revue. Het resultaat werd al improviserend vastgelegd op het vierde album Mirabel, dat in februari 2018 uitkomt.

Is uw beeld van instrumentale jazz aan herziening toe? Laat uzelf onderdompelen in de nieuwe klankwerelden van Kapok in een van de concerten van The Mirabel Tour, die gelukkig ook Zaandam aandoet.

 

 

Kapok_AnoukvanKalmthout_1_crop_staand_lowres

Kapok (foto: Anouk van Kalmthout)

Zondag 8 april 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Bones

De basklarinet blijft voor veel jazzblazers een bij-instrument. Zo niet voor de jonge Israëliër Ziv Taubenfeld. Aan het Groningse conservatorium maakte hij indruk met zijn eigenzinnige spel, waarin hij het enorm brede spectrum van het instrument volledig uitbuitte. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de kleurrijke Amsterdamse improvisatiescene. Bij Jazz Inverdan schitterde hij al tijdens een concert van het Xavier Pamplona Ensemble in de serie Come Along. Het trio Bones, dat hij vormt met zijn  landgenoten Shay Hazan (bas), Nir Sabag (drums), maakte al twee albums voor het toonangevende Britse label Leo Records, waarvan Haberdashery het meest recente is. Jazzflits schreef over de nieuwe cd: ‘De muziek besluipt de luisteraar, op uiterst behoedzame wijze. De expressiviteit is groot, zeker door de sublieme instrumentbeheersing van Taubenfeld, die alle timbres van de basklarinet aan de orde laat komen. Maar ook Hazan en Sabag dragen intens en geconcentreerd aan het muzikale betoog bij.’

 

20170521 (23) Xavier Pamplona Ensemble _ Ziv Taubenfeld (Israel)

Ziv Taubenfeld (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 6 mei 2018, 16.00 uur (entree € 18,00): Estafest

Estafest is het levende bewijs dat een band zonder drummer perfect ritmische muziek kan maken. Het ritmegevoel van Oene van Geel (viool, altviool) Mete Erker (sopraan- en tenorsaxofoon, basklarinet), Jeroen van Vliet (piano) en Anton Goudsmit (gitaar) staat dan ook buiten kijf. Maar het viertal heeft een al even grote affiniteit met melodie, harmonie en schoonheid. Bovendien ligt een subtiel gevoel voor humor en avontuur altijd op de loer, zodat het muzikale mengsel nooit saai, voorspelbaar of academisch wordt. Alle vier schrijven ze composities voor de groep, maar het allerbelangrijkst zijn toch de improvisaties. Het feit dat Estafest maar liefst drie winnaars van de Boy Edgar Prijs herbergt, zegt wat dat betreft genoeg. In 2017 bracht het kwartet weer een subliem nieuw album uit, bij het prestigieuze Hongaarse label BMC: Bayachrimae. De stukken daarop zullen zeker het repertoire bevolken van het programma in de Vermaning, maar voor dat je het weet heeft Estafest alweer een nieuwe weg ingeslagen. Want stilstand is achteruitgang!

Dit concert is geadopteerd door Cokky Bronsgeest, ter nagedachtenis aan Rob van Loo.

 

Estafest-2-Photo-Krisztina-Csendes

Estafest (foto: Krisztina Csendes)

Zondag 3 juni 2018, 15.00 uur (entree n.n.b.):  Monkathon

In oktober 2017 zou Thelonious Monk 100 jaar zijn geworden, en dat is reden genoeg voor een bijzonder evenement. De maestro blijft met zijn composities en pianospel immers zeer uiteenlopende muzikanten inspireren, van mainstream tot avant-garde. Sommige van zijn composities horen tot het ijzeren jazz-repertoire, zoals Round Midnight, Well You Needn’t en Blue Monk. Maar ook minder bekende stukken verdienen het om gehoord te worden. Daarom gaan we een poging doen om zoveel mogelijk van zijn geesteskinderen te laten uitvoeren, door een zo bont mogelijk gezelschap aan musici. Daarbij denken we uiteraard aan een aantal jazzensembles, maar bijvoorbeeld ook aan een fanfare (met jazzsolist), een strijkkwartet en een DJ. En natuurlijk laten we het prachtige orgel in de Vermaning ook klinken! Op dit moment staat de precieze invulling van het plan nog in de grondverf, maar we houden u op de hoogte, dus houd deze site in de gaten, of lees de vorderingen in de Nieuwsbrief!

 

Monks Music