Programma

Op de pagina Video is beeldmateriaal te vinden van de groepen in ons programma. Hier kunt u zich vast verlekkeren!

Zondag 4 maart 2018, 16.00 uur (entree € 18,00): Kapok – The Mirabel Tour

Na vijf jaar optreden en drie succesvolle albums, waarmee ze naam maakten als een van de spannendste jazzgroepen van hun generatie, was het tijd voor Kapok om zichzelf opnieuw uit te vinden. Morris Kliphuis (hoorn, cornet), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (slagwerk) trokken zich terug in een afgelegen huis in Mirabel-aux-Baronnies in Zuid-Frankrijk. Ze experimenteerden een half jaar om hun unieke bezetting opnieuw vorm te geven. Nadat het instrumentarium was uitgebreid met synthesizers, een vibrafoon en een baritongitaar, passeerden lange, bezwerende spanningsbogen de revue. Het resultaat werd al improviserend vastgelegd op het vierde album Mirabel, dat in februari 2018 uitkomt.

Is uw beeld van instrumentale jazz aan herziening toe? Laat uzelf onderdompelen in de nieuwe klankwerelden van Kapok in een van de concerten van The Mirabel Tour, die gelukkig ook Zaandam aandoet.

 

 

Kapok_AnoukvanKalmthout_1_crop_staand_lowres

Kapok (foto: Anouk van Kalmthout)

Zondag 18 maart 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Dick de Graaf New Quartet

Dit concert werd in december 2018 vanwege de extreme weersomstandigheden afgelast, en wordt nu dus herkanst.

Op het nieuwe album van Dick de Graaf, Bird Buzz, komen een aantal belangrijke voorliefdes van de saxofonist naar voren. Zo zoekt hij al jaren naar goede manieren om klassieke muziek en jazz tot een organisch geheel te laten versmelten. Dat doet hij in het grote Clazz Ensemble (dat hij leidt met trompettist Gerard Kleijn), maar ook in zijn eigen kleinere groepen. De muziek op de nieuwe cd is geïnspireerd door een aantal twintigste eeuwse componisten, zoals Béla Bartók, Olivier Messiaen en Peter Schat. Daarnaast is De Graaf dol op vogelgeluiden, die hij net als Messiaen (of Eric Dolphy, om een voorbeeld uit de jazz te noemen) op een onnadrukkelijke manier in zijn composities verwerkt. Ondanks dit alles houdt hij te allen tijde een goede voeling met de jazztraditie, want zijn groepen swingen altijd. Zo ook zijn New Quartet, waarin hij ervaren musici met jong talent laat samenwerken, zoals hij dat vaker heeft gedaan. Bassist Stefan Lievestro heeft een indrukwekkend cv, dat namen als Nat Adderley, Dee Dee Bridgewater en Pat Metheny vermeldt. Pianist Loran Witteveen kennen we nog van zijn eigen Quintet, waarmee hij twee jaar geleden aantrad bij Jazz Inverdan in het kader van de Young VIPS. Drummer Jimmi Hueting was twee jaar geleden de winnaar van de Erasmus Jazz Award, de prijs voor opvallend talent aan de jazzafdeling van Codarts, het Rotterdams Conservatorium.

Dick de Graaf 4

Dick de Graaf Quartet (foto: Joost Leyen)

Zondag 8 april 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Bones

De basklarinet blijft voor veel jazzblazers een bij-instrument. Zo niet voor de jonge Israëliër Ziv Taubenfeld. Aan het Groningse conservatorium maakte hij indruk met zijn eigenzinnige spel, waarin hij het enorm brede spectrum van het instrument volledig uitbuitte. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de kleurrijke Amsterdamse improvisatiescene. Bij Jazz Inverdan schitterde hij al tijdens een concert van het Xavier Pamplona Ensemble in de serie Come Along. Het trio Bones, dat hij vormt met zijn  landgenoten Shay Hazan (bas), Nir Sabag (drums), maakte al twee albums voor het toonangevende Britse label Leo Records, waarvan Haberdashery het meest recente is. Jazzflits schreef over de nieuwe cd: ‘De muziek besluipt de luisteraar, op uiterst behoedzame wijze. De expressiviteit is groot, zeker door de sublieme instrumentbeheersing van Taubenfeld, die alle timbres van de basklarinet aan de orde laat komen. Maar ook Hazan en Sabag dragen intens en geconcentreerd aan het muzikale betoog bij.’

 

20170521 (23) Xavier Pamplona Ensemble _ Ziv Taubenfeld (Israel)

Ziv Taubenfeld (foto: Ben Bahlmann)

Zondag 6 mei 2018, 16.00 uur (entree € 18,00): Estafest

Estafest is het levende bewijs dat een band zonder drummer perfect ritmische muziek kan maken. Het ritmegevoel van Oene van Geel (viool, altviool) Mete Erker (sopraan- en tenorsaxofoon, basklarinet), Jeroen van Vliet (piano) en Anton Goudsmit (gitaar) staat dan ook buiten kijf. Maar het viertal heeft een al even grote affiniteit met melodie, harmonie en schoonheid. Bovendien ligt een subtiel gevoel voor humor en avontuur altijd op de loer, zodat het muzikale mengsel nooit saai, voorspelbaar of academisch wordt. Alle vier schrijven ze composities voor de groep, maar het allerbelangrijkst zijn toch de improvisaties. Het feit dat Estafest maar liefst drie winnaars van de Boy Edgar Prijs herbergt, zegt wat dat betreft genoeg. In 2017 bracht het kwartet weer een subliem nieuw album uit, bij het prestigieuze Hongaarse label BMC: Bayachrimae. De stukken daarop zullen zeker het repertoire bevolken van het programma in de Vermaning, maar voor dat je het weet heeft Estafest alweer een nieuwe weg ingeslagen. Want stilstand is achteruitgang!

Dit concert is geadopteerd door Cokky Bronsgeest, ter nagedachtenis aan Rob van Loo.

 

Estafest-2-Photo-Krisztina-Csendes

Estafest (foto: Krisztina Csendes)

Zondag 3 juni 2018, 15.00 uur (entree n.n.b.):  Monkathon

In oktober 2017 zou Thelonious Monk 100 jaar zijn geworden, en dat is reden genoeg voor een bijzonder evenement. De maestro blijft met zijn composities en pianospel immers zeer uiteenlopende muzikanten inspireren, van mainstream tot avant-garde. Sommige van zijn composities horen tot het ijzeren jazz-repertoire, zoals Round Midnight, Well You Needn’t en Blue Monk. Maar ook minder bekende stukken verdienen het om gehoord te worden. Daarom gaan we een poging doen om zoveel mogelijk van zijn geesteskinderen te laten uitvoeren, door een zo bont mogelijk gezelschap aan musici. Daarbij denken we uiteraard aan een aantal jazzensembles, maar bijvoorbeeld ook aan een fanfare (met jazzsolist), een strijkkwartet en een DJ. En natuurlijk laten we het prachtige orgel in de Vermaning ook klinken! Op dit moment staat de precieze invulling van het plan nog in de grondverf, maar we houden u op de hoogte, dus houd deze site in de gaten, of lees de vorderingen in de Nieuwsbrief!

 

Monks Music

 

Zondag 9 september 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Yuri Honing Acoustic Quartet

Al een paar jaar is de muziek die saxofonist Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet maakt zich steeds verder aan het uitkristalliseren. Het idee dat een cd of een concert uit losse nummers zou bestaan, zoals in jazzkringen gebruikelijk is, is voor hem zeker geen gegeven meer. Al op het vorige album, Desire, verliet hij dat pad, en maakte er een aangrijpend, meeslepend werk van. Zijn nieuwste plaatproduct, Goldbrun, vervolgt die ingeslagen weg, en is volgens de componist een ‘Gesamtkunstwerk’, met als rolmodel John Coltrane’s A Love Supreme, ook zo’n plaat die als geheel beluisterd dient te worden. Overal in de pers regende het sterrenrecensies voor Goldbrun, dat live een even verpletterende indruk achterlaat als op de plaat. Met pianist Wolfert Brederorde, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart vormt Honing een ‘dream team’ dat elkaar door de jarenlange samenwerking blindelings kan vinden. Kunnen we ons een mooiere seizoensopening wensen?

 

Yuri Honing by Mariecke van der Linden full colour

Yuri Honing (foto: Mariecke van der Linden)

 

Zondag 7 oktober 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Martin Fondse Buma Boy Edgar Prijs Tour

Bij het grote publiek zal de naam van pianist/componist Martin Fondse geen belletje doen rinkelen. Toch is de geboren Zeeuw de terechte winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2017. De muzikale bruggenbouwer heeft het de laatste jaren zo druk gehad met het verzorgen van muziek voor anderen (arrangementen voor het Metropole Orkest, tournees met de Braziliaanse singer/songwriter Lenine, projecten met XL Jazz) dat hij amper tijd  had om met zijn eigen composities de boer op te gaan. Dankzij de bekroning (en de daaraan gelieerde tour) komt daar nu gelukkig verandering in. Speciaal voor Jazz Inverdan stelde hij een kleine kamermuziekachtige bezetting samen uit zijn grote Martin Fondse Orchestra. Met de zangeressen Sanne Rambags en Anna Serierse, klarinettist Claudio Puntin, bassist Eric van der Westen en hij zelf  achter de piano en op de vibrandoneon, brengt de ‘omnivore muzikale geest’ (aldus het juryrapport) veelkleurige muziek. Daarin is ruimte voor speelsheid en humor, maar ook voor wonderbaarlijke schoonheid en diepe ontroering.

Martin Fondse_foto Krijn van Noordwijk IMG_7728b

Martin Fondse (foto: Krijn van Noordwijk)

 

Zondag 4 november 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Omawi

Het jazz-pianotrio is in. Om de haverklap duiken er nieuwe bands op, die vaak meevliegen op de populariteit van EST, The Bad Plus of het Brad Mehldau Trio. Omawi hoort daar niet bij. Pianiste Marta Warelis, bassist Wilbert de Joode en drummer Onno Govaert houden zich niet bezig met dansbare grooves of dromerige, impressionistische akkoorden. In de vijf vrije improvisaties op het debuutalbum, ‘Inscapes’, omzeilen ze alle denkbare clichés omtrent het format. Het gaat vooral om de details, de verhoudingen tussen de noten en verrassende combinaties van ingezette frasen, klanken en melodieën. Soms is er even wat swing te ontdekken, maar dan op een onconventionele manier. Het bereik aan dynamiek en energie van het drietal is ongekend, van heftig en overdonderend tot verstild en bijna onhoorbaar. Het toucher van Warelis is subliem en verraadt een klassieke training, die haar in staat stelt alles te doen wat in haar opkomt. Govaert is een van de subtielste jonge slagwerkers uit de Amsterdamse impro-scene. En nestor De Joode is de improvisator pur sang, die zijn instrument in al zijn lijfelijkheid soms binnenste buiten lijkt te keren.

 

20160306-17-ab-baars-dubbelconcert-_-wilbert-de-joode

Wilbert de Joode (foto: Ben Bahlmann)

 

Zondag 9 december 2018, 16.00 uur (entree € 18,00):  Linden

De Zwitsers-Nederlandse zangeres Kristina Fuchs geeft al enige jaren haar eigen improvisatie-draai aan de traditionele muziek uit haar geboorteland. Met het trio Linden neemt ze nu de Nederlandse volksmuziek als uitgangspunt. De naam verwijst naar het legendarische radioprogramma ‘Onder de groene linde’, waarin radiomaker Ate Doornbosch jarenlang hoogbejaarde Nederlanders langsging om ze liedjes uit hun jeugd te laten zingen. Kristina Fuchs spitte het archief van het programma door op zoek naar nummers die ze kon gebruiken voor haar nieuwe project. Het resultaat is verbluffend, en dat is zeker ook te danken aan haar muzikale partners, toetsentovenaar Jeroen van Vliet en rietblazer Mete Erker, die steeds meer opduikt in projecten die ertoe doen. De muziek op de gelijknamige cd Linden is bij tijd en wijle ontroerend, hartverwarmend, spannend, sfeervol en boertig. In de teksten horen we vertellen over boeren, ridders en ‘zoetelieven’ en alleen dat al maakt het album uniek in de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Fuchs zingt de melodieën met respect voor het origineel, maar met uitdagende improvisaties.

Kristina Fuchs

Kristina Fuchs (foto: Hugo Fuchs)